070/100-800
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
notranja.preobrazba@gmail.com

Kritični faktor zavestnega dela uma


V hipnozi se poveča sugestibilnost. To pomeni, da ste mnogokrat bolj dovzetni do idej, ki so vam podane, kot pa v "normalnem" stanju zavesti. Razlog za to je zaradi preskoka "kritičnega faktorja," kot mu pogosto pravimo v hipnoterapiji.

Ta preskok nam omogoči, da pride do stanja hipnoze in brez tega verjetno nebi prišlo do nekega posebnega "fenomena". Vse kar bi nastopilo, je stanje globoke sproščenosti. Preskok tega kritičnega faktorja, dovoljuje da ideje in sugestije sprejme nekritični, nelogičen in na nek način otročji podzavestni um. In ko so enkrat sprejete, se bodo udejanjile, brez napak in v to ni dvoma.

Kako deluje kritični faktor?

Zlahka je prikazati kako efektiven je ta kritični faktor, četudi za to ni neka posebna dramatična izkušnja. Razmislite o izjavi:

"Ponoči lahko vidimo sonce veliko bolj jasno, kot pa podnevi."

Seveda to sugestijo nemudoma ovržete. Ampak zakaj? Zato ker veste, da je luna tista, ki je bolj vidna ponoči in sonce lahko vidimo samo podnevi. Niste se rodili s tem znanjem. Naučili ste se, da je temu tako, verjeli ste temu, da je tako in sedaj vaš kritični faktor zavrne vse informacije, ki ne sodijo v vaš sistem za prepričanje.

Mehanizem je preprost. Vse kar izkusimo in vsaka situacija na katero naletimo, je primerjana z našo obstoječo bazo znanja, ki vključuje vse naše prejšnje omejitve in zavedanja stvari, ki jih ne moremo izpeljati. Če ne najde primerjave ali skupnega imenovalca (to je če nasprotuje temu, kar smo se že naučili), bo verjetno zavrnjeno kot nepravilno in nepomembno.

Ta dejanski koncept je veliko bolj kompliciran, kot pa ta v katerega se spuščamo mi, ampak je pa to del vgrajene opreme za preživetje, v človeškem umu. Zaupate in ukrepate samo takrat, kadar veste, da lahko to preizkusite in izpeljete. Ravno zaradi tega sistema, ki je ustvarjen, da nas varuje, potrebujemo terapijo in zaradi tega je hipnoza in hipnoterapija tako koristna in učinkovita!

Napačna in nepravilna prepričanja in temeljni sistem prepričanja

Napačna in nepravilna prepričanja bodo povzročila kritičnemu faktorju, da zavrne ideje, ki bi lahko bile v bistvu dobrodejne za nas, kajti te ne sodijo v "preizkusil in testiral" kriterij. Človeška psiha ne bo ukrepala na podlagi zavrnjene ideje, pa četudi je to nekaj kar rabimo za pozitivno spremembo. Seveda bi potrebna bila racionalizacijska razlaga za zavrnitev in to je nekaj takšnega: "Ne... mislim, da to ne bo delovalo zame. Ni mi všeč občutek tega..." ali pa kaj podobnega.

To prikazuje pomembni del človeške psihe - delovanje sistema za prepričanje. Preprosto povedano, če nekdo ima neko prepričanje, da nečesa ne more narediti, potem je kakršna koli sugestija, da lahko nekaj naredi, povsem neverjetna, ne glede na to kaj in kako nekomu dopovedujete. Kritični faktor to vidi. Ampak gre pa še dlje. Oseba bo na videz poizkusila delovati v tej smeri te pozitivne sugestije, ampak bodo to naredili s pričakovanjem o neuspehu in neuspeh je tisto na kar bodo naleteli; seveda zaradi malodušnega pristopa k temu. S tem so bili njihovi dvomi potrjeni in to skupaj z novo ustvarjenim "destruktivnim" prepričanjem. Pa četudi naredijo, kar jim drugi sugerirajo, tisto za njih ne bo delovalo, ker so si neko prepričanje že ustvarili.

Henry Ford je lepo na kratko povedal, ko je izjavil:

"Če mislite, da ne morete ali če mislite da lahko, imate verjetno prav!"

Kritični faktor je osnovan na nič kaj drugem kot pa na tistem, kar ste se naučili od trenutka, ko ste se rodili. Vsi smo se naučili razno raznih prepričanj in pridobili vedenjske vzorce in to večinoma od "neprimernih" virov... prepričanja od drugih!

Naš temeljni sistem prepričanja je tisto, kar naredi izjavo Henry Forda tako resnično. In kritični faktor je del tega sistema za prepričanje, ki išče, kako bo obdržal njegovo integriteto s tem, ko bo zavrnil vse kar ne sodi noter, pa naj bo to dobro ali slabo.

Dobra stran hipnoze je, da nam večinoma dovoljuje spremeniti eno ali več teh omejenih prepričanj. Hipnoza deluje tako, da preskoči kritični faktor, da lahko podzavestni um sprejme bolj uporabne ideje - kar pa se lahko naredi samo tako, če je ideja ustvarjena posebej za vas, če jo želite in če jo sprejmete. Zato vas v hipnozi enostavno ne moremo prepričati, da naredite nekaj, česar ne želite narediti. Kakršen koli poskus v tej smeri, bi v stanju hipnoze takoj obvestilo kritični faktor, kaj se dogaja in nemudoma bi stanje hipnoze prekinili... in seveda odšli.

Praktični primer delovanja hipnoze in psihe

Predstavljajte si sramežljivega mladega fanta, ki je vedno imel težave pri komunikaciji s puncami, čeprav ni vedel zakaj je temu tako. Vsi njegovi prijatelji in družina so mu pravili vse prave stvari in ga prepričevali, da je dekletom všeč in podobno... ampak kritični faktor je zavrnil vse to, kajti on ve, da ima problem in pričakuje, da se bo vsakič počutil enako. Te njihove (prijateljeve in sorodnikove) trditve niso preizkušene, da bi jim lahko zaupal in na podlagi njih deloval. Zato njegov problem samo raste, medtem pa izkušnja potrjuje njegov sistem za prepričanje, da ima prav (težave s komunikacijo do punc).

Potem pa pride hipnoterapevt...

Kot vsi hipnoterapevt, z lahkoto preskoči kritični faktor (ne skrbite kako se to naredi, samo sprejmite, da hipnoza to dovoljuje), da tako pripravi psiho mladega fanta, da sprejme novo in želeno prepričanje o samem sebi. Pri terapiji lahko na primer hipnoterapevt sugerira nekaj takšnega:

"... in vsakič naslednjič ko boš v družbi punc... boš presenečen odkril, kako si popolnoma sproščen in tako pomirjen s samim sabo, da boš z njimi govoril popolnoma sproščeno, spontano in samozavestno. In ta občutek samozavesti in sproščenosti se bo večal vse bolj, medtem, ko se pogovarjaš z njo... in ta samozavest in sproščenost se bosta večala in večala vsakič naslednjič vse bolj, medtem, ko se boš pogovarjal z njo..." in seveda še veliko več.

Ker se je kritični faktor preskočil, se le ta ne vmešava v to idejo. In ker je to, kar si ta mladi fant resnično želi, je ideja sprejeta v njegov sistem za prepričanje. In kaj se bo zgodilo temu mlademu fantu je to, da si bo misli: "WOW! To je resnično super!" ali pa kaj podobnega.

Seveda bi v praksi potrebovali nekaj terapij, da se to resnično udejanji, oziroma, da se to vsadi v jedro sistema za prepričanje. Kakorkoli že, oseba ugotovi, da je pri pogovoru s puncami popolnoma sproščena in pomirjena s samim sabo. Tako tisto negativno prvotno prepričanje nadomesti novo prepričanje, kajti izkušnja dokazuje, da je temu tako. To bi postala preizkušena informacija, na katero lahko reagira popolnoma normalno in samozavestno.